HANKIDO—HAPKI-ZEN

HanKiDo is ontwikkeld door Kuksanim Myung Jae-Nam. Ik heb begrepen dat hij ook voorzitter is geweest van de Aikido Federatie in Zuid-Korea. Waarschijnlijk heeft hij die kennis gebruikt om twaalf technieken te ontwikkelen die gebruikt kunnen worden tegen allerlei gewapende en ongewapende aanvallen.

Het is een zeer doordacht systeem, waarbij de HanKiDo-beoefenaar deze technieken ook zelfstandig kan oefenen, gelijkend op Taichi-oefeningen . Deze technieken noemen we ook wel de Hemel en Aarde technieken of wel de Ki en de Gymnastiek oefeningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Ki-oefening (Chungibup) is het antwoord op de aanval. De aanvaller voert dan de Gymnastiek-oefening (Jigibup) uit. Wanneer deze twee samen uitgevoerd worden door twee beoefenaars zien we dat een aanval en een verdediging één worden tot vloeiend geheel.

Deze krijgskunst lijkt in eerste instantie erg zacht, maar het tegengestelde is waar. Juist door het principe van de cirkel toe te passen ontstaat er een centrifugale kracht die zeer effectief is om een of meerdere tegenstanders te overmeesteren.

Mede door zijn sierlijkheid en door het gebruik van de kracht van de aanvaller is dit een krijgskunst die uitermate geschikt is voor vrouwen.

 

Betekenis en de kenmerken van HanKiDo.

HanKiDo staat voor één land, dus HanKi staat voor de innerlijke geest van Korea dat door de geschiedenis heen bij het Koreaanse volk hoort. HanKiDo is een Koreaanse krijgskunst, gebaseerd op deze HanKi. Koreaanse voorouders trainden en leerden anderen het land te verdediging tegen invasies door andere landen.

HanKiDo mag niet worden gebruikt om anderen aan te vallen. Het mag alleen worden gebruikt om jezelf te verdedigen. Er zijn vele situaties waarin je je bedreigd kunt voelen door anderen. Om je te kunnen verdedigen in dergelijke situaties moet je HanKiDo bestuderen en beoefenen. HanKiDo's meest krachtige wapen is de anti-geweld houding door zelfbeheersing, geduld en vergeving. Zelfs bij een aanval, dienen HanKiDo meesters de tegenstander te overmeesteren zonder de aanvaller ernstig te verwonden.

 

Voornemens van HanKiDo

HanKiDo volgt de moraal van de Koreanen. Sinds tijden behandelen studenten hun meesters met bewondering en goede manieren. Zij trainen met inspanningen en toewijding. HanKiDo’s belangrijkste bedoeling is om de immoraliteit te verslaan. Dus wordt er getraind om mensen te worden die bewonderd worden door anderen om hun technieken en positieve eigenschappen.

HanKiDo meesters en beoefenaars moeten niet vergeten wat de intenties zijn van deze kunst. Zij moeten trainen en handelen om waardevolle leden van de samenleving te worden.

 

HAPKI-ZEN is de stijl, waarin de meditatieve elementen uit de Hemel en Aarde technieken expliciet beoefend worden. De nadruk ligt dan op het ontwikkelen van een betere concentratie, betere ademhaling en een betere motoriek. Ideaal na een zware dag werken.